Tiedote opiskelijoiden toimeentulon muutoksista

18.04.2017

Opiskelijoiden toimeentulo tulee muuttumaan elokuusta alkaen merkittävästi. Opiskelijat liitetään yleisen asumistuen piiriin, lisäksi opiskelijoiden opintotuen opintorahaosuutta lasketaan sekä lainaosuutta nostetaan. Tähän tiedotteeseen HUMAKO on koostanut mikä muuttuu ja miten jo opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden tulee toimia ennen elokuun alkua.

Yleinen asumistuki

Kela lakkauttaa automaattisesti opiskelijoiden asumislisän, joten jo opintonsa aloittaneiden opiskelijoiden tulee hakea yleistä asumistukea erikseen. Yleistä asumistukea myönnetään 1.8.2017 alkaen, mutta opiskelijat voivat hakea sitä jo etukäteen toukokuusta alkaen.

Muutokset ovat massiivisia ja tulevat todennäköisesti ruuhkauttamaan Kelan hakemuksien käsittelyä. Päätökset saattavat siis venyä, ja aiheuttaa taloudellista epävarmuutta opiskelijoille. Muistathan siis olla ajoissa liikkeellä, jottei tukesi jää saamatta”, toteaa HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Juuso Tuulinen.

Yleinen asumistuki myönnetään ympärivuotisesti, joten myös opiskelijoiden asuminen on turvattu ympärivuotisesti ilman kesätöitä, kesäopintoja tai toimeentulotukea. Voit arvioida asumistuen määräsi asumistukilaskurilla.

Suurin muutos yleisessä asumistuessa verrattuna opintotuen asumislisään on sen myöntämisperiaate, eli asumislisä myönnetään yksilölle, mutta yleinen asumistuki taas ruokakunnalle. Ruokakuntaan kuuluvat siis samassa osoitteessa asuvat henkilöt ja huollettavat, jotka ovat saman vuokrasopimuksen piirissä. Eli opiskelijat voivat asua huolettomasti kämppäkavereina, ilman taloudellista huolta, kunhan ovat eri vuokrasopimuksen piirissä. Alivuokralaisuudet eivät vaikuta kenenkään osapuolen yleiseen asumistukeen, koska alivuokralaisuus määritellään omana vuokrasopimuksenaan. Tarkemman määrityksen ruokakunnasta löydät täältä. Yleisen asumistuen määrään vaikuttaa ruokakunnan bruttotulot, myös opintotuen opintoraha lasketaan ruokakunnan tuloksi. Katso tulojen alarajataulukot ja tulojen ylärajataulukot.

Opintotuki

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrät yhtenäistetään 1.8.2017 toisen asteen opintorahojen tasolle eli korkeakouluopiskelijat voivat saada enintään 250,28 e/kk opintorahaa elokuun alusta lähtien. Opintolainan osuus nousee opintotuessa 600 euroon, näin ollen koko opintotuen määrä tulee elokuusta alkaen olemaan maksimissaan 850,28 e/kk. Lisäksi opiskelijat voivat olla oikeutettuja yleiseen asumistukeen, josta on kerrottu yllä. Opintotuki ja asumistuki tullaan siis pysyvästi erottamaan toisistaan, joka tarkoittaa sitä, että opiskelijan asumistuki ei ole enää sidonnainen opintosuoritusmäärään. Opintotukea sinun ei tarvitse hakea uudelleen, vaan Kela tarkistaa päätökset kesän aikana tai jo aiemmin, jos haet kesäopintotukea.

Tarkemmin korkeakouluopiskelijoiden toimeentulon muutoksiin voit tutustua täältä.


Lisätietoa:

Juuso Tuulinen

HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja
pj.humako (a) humak.edu
045 122 5030

26.06.2017Uuden opiskelijan opas 2017 on julkaistu!
08.06.2017KUTSU: Edustajiston 4. ylimääräinen kokous 13.6.2017
07.06.2017HUMAKOn toimisto kesälomalla 16.6.-14.8.
31.05.2017Opiskelijakorttia kannattaa hyödyntää kesälläkin
24.05.2017Opiskelijakunnat HUMAKO ja O´Diako ovat huolissaan tulkkiopiskelijoiden työllisyysnäkymistä
06.05.2017HUMAKO hakee harjoittelijaa
04.05.2017HUMAKOn Enkelit -haalarimerkki vain hyväntekijöille - verenluovuttajat palkitaan
27.04.2017Kevätkokouksen henkilövalintoina keskusvaalilautakunta sekä Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen opiskelijaedustaja
25.04.2017Tapahtumakalenteri julkaistu - HUMAKOn Vappu alkaa jo tänään!
18.04.2017Tiedote opiskelijoiden toimeentulon muutoksista

Siirry arkistoon »