top of page

YAMK-opintojen suorittaminen työn ohella

AMK-tutkinnon jälkeen viihdyin useamman vuoden työelämässä ja nautin siitä, että omaa osaamista sai kehittää tekemällä ja asioita oppia käytännössä. Neljän vuoden kuluttua kuitenkin tuntui, etteivät lyhyet muutaman päivän mittaiset koulutukset tuo riittävän syvää näkökulmaa opittaviin asioihin ja tutustuin erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin.


Koulutuksiin tutustuessa kävin läpi eri yrityksien koulutuksia mutta hyvin nopeasti päädyin selaamaan opetustarjontaa ammattikorkeakouluista. Aloitin YAMK-opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta, mutta pääsin seuraavassa yhteishaussa sisään ja jatkoin opintoja tutkintoa tavoitellen.


Olen nyt opiskellut noin kaksi vuotta, ja tavoitteeni on valmistua puolen vuoden kuluttua. Olen nauttinut opinnoista suunnattomasti, koska olen sitä kautta löytänyt uutta kehittävää otetta omaan työhöni, päässyt kehittämään omaa osaamistani ja oppinut valtavasti. On ollut hienoa tavata eri alojen ihmisiä ja keskustella työelämän haasteista sekä saada monialaista näkemystä.


Jos pohdit YAMK-opintoja työn ohella, niin tässä omat vinkkini siihen, miten opiskelu onnistuu ilman opintovapaata.

  1. Aseta itsellesi maltillinen tavoiteaikataulu. Ilman opintovapaata, ei opintojen kanssa kannata kiirehtiä.

  2. Tee etukäteen aikataulu opintojen sovittamisesta arkeen. Milloin olet töissä? Milloin luennoilla? Milloin aikaa jää harrastuksille, perheelle ja ystäville? Miten huolehdit omasta jaksamisestasi?

  3. YAMK-opintojen luonteeseen kuuluu paljon itsenäistä opiskelua, luennot ovat vain pieni osa opintojen kokonaisuutta. Suunnittele etukäteen milloin teet tehtäviä. Varaudu siihen, että toisinaan aikatauluissa pysyminen vaatii joustoa itseltäsi tai koululta. Yleensä lisäaikaa saa pyytämällä!

  4. Tee opinnäytetyösi aiheesta, joka aidosti kiinnostaa sinua. YAMK-opinnoista merkittävän osan vie opinnäytetyö eli työelämään tehtävä kehitystehtävä. Valitse sellainen aihe, joka kiinnostaa itseäsi ja jonka parissa jaksat työskennellä.

  5. Pidä tavoitteesi selkeänä. Miksi suoritat opintoja? Tavoitteen muistaminen helpottaa kiireen keskellä ja luo merkitystä suurille ponnistuksille.

  6. Valitse kursseja joista olet oikeasti kiinnostunut. YAMK-opintoihin kuuluu loppujen lopuksi aika rajallinen määrä opintojaksoja. Tutustu tarkkaan tarjontaan ja opintojaksojen kuvauksiin. Mitkä tukevat parhaiten omia ura- ja kehitystavoitteitasi? Mitkä tukevat parhaiten omaa kehittämistehtävääsi?

Nauti opinnoista ja itsesi kehittämisestä. Opiskelu saattaa tuoda uutta potkua työhösi tai selkeyttää ajatuksiasi siitä, että haluat tehdä tulevaisuudessa jotain muuta. Joka tapauksessa opiskelu kannattaa ja esimerkiksi avoin ammattikorkeakoulu on mahtava tapa tutustua opiskelun jälleen.


Marianna Rantanen

HUMAKOn toiminnanjohtaja ja YAMK-opiskelija

Kommentare


bottom of page