top of page

Tuolla menee HUMAKOlaiset!

HUMAKOn kirkkaan punaiset haalarit tunnistaa jo kaukaa ainakin värinsä puolesta, mutta mitkä oikein ovat nämä silmään pistävät mansikan punaiset haalarit? Tässä hieman tietoa.

Haalari on opiskelijalle tärkeä statussymboli, joka kertoo paljon kantajastaan. Opiskelijahaalareilla on pitkä historia. Suomeen haalarikulttuuri on rantautunut Ruotsista ja se on alkanut yleistymään meillä noin 1980-luvun alussa. Haalarit toimivat opiskelijoiden univormuna erityisesti erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Haalareiden väri kuvastaa opiskeltavaa alaa tai koulua. Lisäksi haalareita voidaan tuunata eri tavoin esim. vaihtamalla toinen lahje seurustelukumppanin kanssa. Jos olet opiskellut jo aiemmin toisen tutkinnon, ja sinulla on alan haalarit, voit leikata haalarit puoliksi ja yhdistää ne yhdeksi.

Opiskelijahaalarit näkevät ja kokevat opintojen aikana yleensä paljon. Nyt koronan takia monen haalarit ovat olleet kaapissa odottamassa sitä hetkeä, kun ne voi pukea päälle. Toki tämäkin ajanjakso on luonut erilaisia muistoja haalareihin. Moni on ommellut haalareihin merkin, joka muistuttaa tavalla tai toisella koronasta.

Alumnien muistoja haalareista:

 • Paras muisto haalareista on merkkien ompelu! Ensin suunniteltuun tarkkaan mihin niitä merkkejä ommellaan! Tähän valikoitui ensin toinen lahje. Sitten ommeltiin vimmatusti sormet verillä jokainen merkki sen värisellä langalla. Lopuksi kuumaliimasta tuli paras ystävä, vaikka näin ei olisi saanut toimia!

 • Muistan, kun eräässä opiskelijatapahtumassa päätin tehdä hiukan kärrynpyöriä. Lopputuloksena oli pari mustelmaa ja ratkenneet haalarit. Onneksi äiti korjasi haalarit ja kaikki oli hyvin.

 • Mun haalareiden taika on siinä, etten juuri muista missä ja milloin niitä olen käyttänyt...

 • Voin sanoa, että haalarit on yksi lämpimimmistä vaatteista mitä tiedän. Aina on tuntunut olevan kuuma, oltiin sitten ulkona vesisateessa rämpimässä kaupunkisuunnistuksessa tai baarissa.

Näitä tarinoita on varmasti paljon. Voit kertoa omasi instagramissa. Muista tägätä @opiskelijakunta_humako ja #haalarimuisto #vainhumakelämää.

Vielä lopuksi muistutus haalareihin liittyvistä säännöistä.

 • Haalareita ei saa käyttää ennen haalarikastajaisia

 • Jokainen haalarimerkki tulee ommella haalareihin käsin itse. Tapahtumamerkit tulee olla tapahtumista, joissa olet itse käynyt.

 • Haalarimerkkejä ei saa ommella logojen päälle - toki jos tila loppuu on luovuus sallittua. Älä kuitenkaan peitä selkälogoa merkeillä.

 • Haalareita ei saa pestä, mutta tahrat saa paikallisesti poistaa. Jos haalarit haisee, ne “puhdistetaan” tuulettamalla. Pakkasilma on paras keli tuulettaa. Äärimmäisessä tilanteessa haalarit voi tarvittaessa pestä esim. järvessä, kunhan haalarit on tällöin puettuna päälle.

 • Haalarin lahkeita voi vaihdella esimerkiksi seurustelukumppanin kanssa. Haalarin hihoja voi vaihtaa hyvän ystävyyden merkiksi.

 • Haalarit ovat käyttäjänsä eli niitä ei saa lainata kaverille, eikä kaverilta voi lainata itselle. Käytettyjä haalareita ei saa myydä.

 • Haalareissa edustetaan korkeakoulun, opiskelijakunnan ja ainejärjestön lisäksi opiskelijoita yleisesti. Niissä tulee käyttäytyä sen mukaisesti eli aiheuttamatta turhaa pahennusta.

 • Haalareihin voi kiinnittää erilaisia hyödyllisiä tarvikkeita. Suosittuja ovat esimerkiksi korkinavaaja, shottilasi ja heijastin.


Älä säikähdä näistä säännöistä, vaan pidä hauskaa ja kerää muistoja. Kuljetaan innolla mansikan punaisissa haalareissamme ja ollaan ylpeästi HUMAKOlaisia ja Humakkilaisia.


Ps. HUMAKOn haalarit voit ostaa verkkokaupasta. Tässä suora linkki haalareihin.


Mukavaa opiskelusyksyä kaikille.


bottom of page