top of page

Omaa urapolkua etsimässä?

Päivitetty: 11. huhtik. 2023

TAKUn järjestökoordinaattori Helmi antaa kulttuurituotannon opiskelijoille vinkkejä työnhakuun ja oman osaamisen tunnistamiseen

(This text is only in Finnish. Short summary below.)


Kulttuurituottajan koulutus antaa hyvän ja monipuolisen pohjan työllistymiselle taide- ja kulttuurialoille. Työnhaussa keskeistä onkin pohtia, mikä juuri itseä kiinnostaa. Mistä oma osaaminen koostuu ja millaiset tehtävät sopisivat omalle persoonalle ja arvoille? Vetääkö tietty taidelaji puoleensa, kiinnostaako enemmän kaupallinen vai voittoa tavoittelematon toiminta, ja innostavatko suuret vai pienemmät tapahtumat? Kun omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia peilaa taide- ja kulttuurialan organisaatioiden toimintaan ja avoinna oleviin työpaikkoihin, alkavat omat mahdollisuudet ja uratoiveet selkeytyä.


Mihin kulttuurituottajat työllistyvät?


Kulttuurituottajien tyypillisiä työpaikkoja ovat mm.

 • taide- ja kulttuurialan yhdistykset, seurat, säätiöt ja yritykset (mm. musiikki, esittävä taide, elokuva, kirjallisuus, kuvataide, taiteen perusopetus)

 • kulttuuri- ja tapahtumatalot, festivaalit ja messut

 • kuntien kulttuuritoimet (mm. kulttuurikeskukset, museot, kirjastot, orkesterit, kansalaisopistot, kulttuurihyvinvointi)

 • mainos- ja tapahtumatoimistot (yritys- ja yksityistapahtumat)

 • manageri- ja agentuuripalvelut

 • muu tapahtumateollisuus (mm. media, viihde, urheilu, design, peliteollisuus)

 • kansalaisjärjestöt, korkeakoulut ja valtionhallinto

 • itsensä työllistäminen freelancerina, osuuskunnan tai oman yrityksen kautta

Lisäksi uudenlaisia työpaikkoja syntyy alan muutosten ja ajankohtaisten teemojen ympärille. Esimerkiksi isommat taidetapahtumat rekrytoivat nykyään ekokoordinaattorin huolehtimaan tapahtuman ilmastovaikutuksista. Juuri nyt kiinnostavaa on, että ymmärrys kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin kasvaa. Tulevaisuudessa sote-sektorille syntyy todennäköisesti uusia tehtäviä taiteen ja kulttuurin asiantuntijoille.Mistä oma osaaminen koostuu? 1. Opintojen kautta saadut taidot, esim. projektinhallinta, aikataulutus, budjetointi, markkinointi, kokonaisuuksien hahmottaminen, itsenäinen työskentely 2. Työtehtäviin liittyvät taidot, esim. sisällöntuotanto, konseptointi, tekninen tuotanto, henkilöstöhallinto, digitaidot (Excel, Canva jne.), viestintätaidot 3. Työnhakutaidot, esim. oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen, verkostojen hyödyntäminen, omien arvojen, tavoitteiden ja uratoiveiden pohdinta 4. Sosiaaliset taidot, esim. empatia, tilannetaju, esiintymistaidot, yhteistyötaidot, projektinjohtamistaidot, huumorintaju, sanavalmius 5. Oman työn johtamisen taidot, esim. priorisointi, järjestelmällisyys, paineensietokyky, omien rajojen asettaminen 6. Henkilökohtaiset taidot, esim. kielitaito, luovuus, harrastusten kautta saatu osaaminen, luotettavuus, käytännöllisyys, oma-aloitteisuus, rohkeus, tarkkuus
Mistä oma osaaminen koostuu?

Mihin työnhaussa kannattaa kiinnittää huomiota?


1. Opettele tunnistamaan ja sanallistamaan oma osaaminen sekä itseäsi motivoivat työtehtävät.

 • Yksi tapa hahmottaa omaa osaamista on erilaisten osaamisalueiden kautta, kuten jutun yhteydessä olevassa kuvassa. Vastaavia työkaluja löytyy esim. Sitran sivuilta.

 • Mieti, missä olet aiemmin onnistunut (mm. opinnot, aiemmat projektit, harrastukset)? Millaisista tehtävistä pidät?

 • Voit käyttää apuna myös kavereitasi: kysy missä olet heidän mielestään parhaimmillasi.

2. Mieti, millaiset työtehtävät ja millainen organisaatio sinua kiinnostaa työnantajana.

 • Mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja (esim. työnteon joustavuus, kaupallisuus/yleishyödyllisyys, organisaation koko)?

 • Millaista osaamista voisit tarjota tälle organisaatiolle?

3. Hyödynnä verkostojasi.

 • Kerro työnhaustasi kavereillesi, entisille kollegoillesi tai avoimesti sosiaalisessa mediassa.

 • Vinkatkaa kavereiden kanssa kiinnostavista avoimista paikoista toisillenne ja jakakaa kokemuksia eri organisaatioista ja työtehtävistä.

 • Muista myös pyytää aiempaa esihenkilöäsi tai työkaveriasi suosittelijaksesi, kun haet uutta työtä!

4. Hyödynnä LinkedIniä.

 • Tee LinkedIn-profiili, jonka kautta voit seurata ja osallistua alan työelämäkeskusteluihin.

 • Tutustu Linkkarin kautta muiden alalla työskentelevien koulutustaustoihin ja urapolkuihin. Voit myös laittaa kiinnostavan oloisille henkilöille yksityisviestiä.

5. Laita hakupaperit kuntoon, ja räätälöi ne aina hakukohteen mukaisesti.

 • CV:n tarkoituksena on kertoa selkeästi ja tiivistetysti, kuka olet, mitä osaat ja mitä olet aiemmin tehnyt. Anna konkreettisia esimerkkejä onnistumisista ja osaamisestasi!

6. Hae töitä rohkeasti!

 • Älä pelkää hakea työpaikkaa, vaikket täyttäisi kaikkia hakemuksessa lueteltuja ominaisuuksia.

 • Työhakemusten tekoa ja haastatteluissa olemista oppii käytännön kautta. Samalla voit saada oivalluksia itsestäsi ja omista ammatillisista toiveistasi.

7. Älä myy itseäsi liian halvalla, vaan pyydä työstä osaamisesi mukainen palkka.

 • Hyödynnä palkkatoiveen määrittämisessä TAKUn palkkasuosituksia. TAKUn jäsenenä voit myös pyytää henkilökohtaista palkkaneuvontaa TAKUn toimistolta.

 • Jos organisaatio noudattaa TESiä, huolehdi että palkkasi asettuu osaamisesi mukaiselle tasolle.

 • Jos haet harjoittelupaikkaa, pyydä vähintään KELAn määrittämä vähimmäispalkka (vuonna 2023 1331 €), jotta voit kerryttää harjoittelusta ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan työssäoloehtoa.

8. Työpaikan saatuasi huolehdi, että työsopimuksesi on oikeudenmukainen.

 • Jos mikä tahansa sopimukseen liittyen tuntuu epävarmalta, voit TAKUn jäsenenä olla yhteydessä juristeihin, jotka tarkistavat sopimuksen ennen sen allekirjoittamista.

 • Palkan lisäksi huomioita kannattaa kiinnittää mm. lomakertymään ja luontaisetuihin


Mistä työpaikan voi löytää?


Tiedon kiinnostavasta työpaikasta voi löytää esim.


TAKU tukenasi työelämässä!


Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU valvoo alan ammattilaisten ja opiskelijoiden oikeuksia. Meillä on n. 3500 jäsentä, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä taiteen, kulttuurin ja tapahtumien parissa.


Jäsenenä saat apua ja neuvontaa henkilökohtaisiin työelämän käänteisiin. Voit esimerkiksi varata ajan henkilökohtaiseen uraneuvontaan, saada palkkaneuvontaa tai tarkistuttaa työsopimuksesi juristeilla ennen sen allekirjoittamista. Jäsenpalveluihin kuuluvat myös maksuttomat koulutukset ja tapahtumat, matkustaja- ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus sekä työttömyyskassan jäsenyys.


Ennen kaikkea pääset osaksi taide- ja kulttuurialan asiantuntijoiden yhteisöä. Yhdessä pystymme ottamaan vaikuttavammin kantaa mm. oikeudenmukaiseen palkkaukseen ja kulttuurialan rahoitukseen. Jäseneksi voi ja kannattaa liittyä jo opiskelijana!


Tutustu myös:


Kirjoittaja:

Helmi Saukkoriipi, TAKUn järjestökoordinaattori


********

Short summary in English:


Looking for your own career path?


In this text Helmi Saukkoriipi from TAKU gives tips for job hunting and identifying your own skills for cultural manager students. The key is to think about one’s own interests, competence, and values. What kind of tasks would suit your personality and strengths? When mirroring these to job descriptions in different organizations, your opportunities and career aspiration begins to clear out.

Comments


bottom of page