top of page

Miten taata kesäksi toimeentulo?


(Kuva: pixabay)

Vallitsevan tilanteen vuoksi, toimeentulo kesällä voi olla hyvin epävarmaa monelle opiskelijalle. Kesätyön saaminen voi olla vielä hankalampaa, tai paikka on saattanut lähteä alta. Sen vuoksi tällä blogitekstillä me haluamme kertoa, mistä sitä rahaa voi kesälle saada!


Opiskelevat


Opintotukikuukausia on lisätty opiskelijoille, sillä KELA on kertonut koronan olevan tarpeeksi painava syy opintojen viivästymiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että voit hakea opintotukea kesäksi ilman pelkoa siitä, että opintotukikuukaudet loppuisivat kesken. “Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen” (kela.fi). Tähän kuuluvat siis opintoraha ja -laina, asumistuen maksu jatkuu kesäopinnoista riippumatta. Muista kuitenkin tehdä asumistuentarkastus, jos mahdollisesti saat kesätöistä tuloja!


Kesätöiden peruuntuessa ja vähentyessä, ja jos ei ole mahdollisuutta edistää opintojaan, pitää opiskelijoiden keksiä kuinka saada toimeentuloa kesän ajaksi. Voit hakea KELAsta toimeentulotukea, ja samalla myös hakea kunnan kautta ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea. KELA ja kunta eivät tule pyytämään lisäselvitystä opintojen etenemisestä toimeentulotukea hakiessa, sillä opintolainan nostoa ei ole tarpeen edellyttää, ellet tosiasiallisesti opiskele kesäkuukausina. KELA on myös tiedottanut, että nostamaton opintolaina ei tule olemaan toimeentulohakemuksen esteenä - voit siis hakea KELAsta toimeentulotukea kesän ajaksi lainasta huolimatta.


Työ- ja elinkeinoministeriö on nyt tehnyt työttömyysturvalakiin väliaikaisen muutoksen, jonka ansiosta työssäkäyvä opiskelija voi hakea työttömyysetuuksia tullessaan lomautetuksi. Muutos astui voimaan 1.4., se on voimassa 31.7. asti ja koskee opiskelijoita, joiden lomautus on alkanut 16.3. tai sen jälkeen.


Valmistuvat


Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee opintotukilakiin muutosta, joka mahdollistaa poikkeusolojen huomioonottamisen opintolainahyvityksen ehdoissa. Jos siis olisit normaalitilanteessa oikeutettu saamaan opintolainahyvityksen, mutta valmistuminen hidastuu poikkeustilanteen takia, olet edelleen oikeutettu lainahyvitykseen.

Comments


bottom of page