top of page

Jaostotoiminta - niin mikä oli?


Kun opiskelija-aktiivit ilmeistyivät luokkaan ensimmäisellä kouluviikolla kertomaan HUMAKOn toiminnasta, hyppi korviin tuttuja sanoja; tutor, opiskelijoiden aktivointi, tutustumisillat – ja sitten se sanamörkö, joka ei ollut koskaan ennen tullut vastaan: jaosto. 


Pian toki selvisi, että jaosto vastaa muun muassa opiskelijahyvinvoinnista ja edunvalvonnasta, toimii linkkinä opiskelijoiden ja koulun välillä sekä järjestää tapahtumia. Opiskelijahyvinvointi ja sen edistäminen oli minulla jo tuolloin lähellä sydäntä, ja mahdollisuus päästä järjestämään opiskelijabileitä varmisti asian – halusin hakea jaostoon. Jaostohaun päätyttyä kaikki hakeneet kutsuttiin pieneen, rentoon haastatteluun ja onnekseni pian haastattelun jälkeen sainkin tietää päässeeni mukaan toimintaan. 


Toimin Turun paikallisjaostossa vuoden 2017 lopulta kevääseen 2019. Tänä aikana kaikki opiskelija-aktiivien ensimmäisellä viikolla esittelemät osat jaostotoimintaa tulivat tutuiksi; pohdiskelimme opiskelijahyvinvoinnin eri osia omalla kampuksellamme ja esimerkiksi opiskelijoiden turvallisuutta paloturvallisuuteen liittyen, otimme vastaan anonyymia palautetta, teimme edunvalvontaa ja järjestimme tapahtumia – paljon tapahtumia. 


Kun vuonna 2017 liityin jaostoon, oli työn alla jo valmiiksi Pikkujoulut goes 80’s-bileet, mutta pian me uudetkin jaostolaiset pääsimme suunnittelemaan tapahtumia, kuten kahvila-approja ensi kertaa koskaan, bileitä ja aloittelimme yhteistyötä toisen turkulaisen opiskelijajärjestön kanssa Syntisille Approille syksyn synkkyyteen. Paikallisjaosto kasvoikin kahdessa vuodeksi jo tapahtumistaan tunnetuksi opiskelijajärjestöksi, ja esimerkiksi Sumppiapprot ja Syntiset Approt olivat tulleet jäädäkseen. 


Tapahtumien järjestämisestä saa todella paljon irti: riippuen, kuinka paljon on mukana ja mitä työtehtäviä itselleen valitsee, oppii tapahtumaa järjestäessä niin verkostoitumisesta ja kaupungilta anottavista luvista haalarimerkkien suunnitteluun ja tilaamiseen, sekä tapahtumien ohjelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Turun paikallisjaostossa kaikki saivat koittaa siipiään siinä, missä halusivat ja ottaa vastuuta omien resurssiensa mukaan – ja monelle jaostossa toimiminen onkin hyvä harjoitus johtamisesta ja tiiminvetämisestä, johon jaostolaiset tarjoavat vahvan tukiverkon, jos jossain kohtaa meneekin sormi suuhun. 


Jaosto tarjosi minulle uusien kokemusien ja verkostojen lisäksi kontakteja erilaisiin paikkoihin, niin Turun kaupungista printtauspalveluihin, joista uskon vielä tulevaisuudessa ja työelämässä olevan hyötyä. Konkreettisen hyödyn lisäksi jaosto oli kaikessa yksinkertaisuudessaan hauskaa! Jaostoporukka on tiivis ja toimii yhdenlaisena kaveriporukkana, eikä kokouksissa istuta seipään nokassa, vaan kaikki tehdään hyvällä ja rennolla otteella. 


- Petra Lotsari


Kirjoittaja on toiminut HUMAKOn jaoston jäsenenä Turussa.


Ps. Jos sinua kiinnostaa hakea oman kampuksesi jaostoon, niin voit lukea lisää jaostotoiminnasta Hae paikallistoimijaksi-sivulta. Jaostohaku on käynnissä 2.-29.9.2019.Commentaires


bottom of page