top of page

#hjördisvinkkaa: Hjördiksen vinkit etätyöskentelyyn

Suomen hallitus rajoittaa vallitsevan koronatilanteen vuoksi julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön, ja suosittaa välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Tämän vuoksi Humak siirtää opiskelun ja työskentelyn verkkoon. Sen myötä Hjördis totesi, että muutama vinkki etätyöskentelyyn olisi paikallaan.


Tässä muutama vinkki Hjördikseltä etätyöskentelyyn:


  1. Missä työskennellä? Suomen hallitus linjasi maanantaina 16.3, että oppilaitokset ja mm. kirjastot suljetaan 13.4.2020 asti. Hjördis suositteleekin etätyöskentelypaikaksi omaa kotia.

  2. Tila etätyöskentelylle. Hjördis näkee, että kaikki lähtee siitä, että oma tila on rauhallinen. Luo itsellesi sellainen työskentely ympäristö, jossa pystyt keskittymään ilman häiriötekijöitä.

  3. Työskentelyaikojen määrittäminen. Tee itsellesi työskentelyajat selväksi. Näin erotat kotona työskennellessä vapaa-ajan ja opiskeluajan. Määrittele työskentelyajat itselle sopiviksi niin, että huomioit oman henkilökohtaisen oppimisen - jotkut on tehokkaimmillaan aamusta, toiset taas illasta. Hjördis suosittelee kokeilemaan, mikä itselle toimii!

  4. Ergonominen työskentely. Hjördis kehottaa kaikkia huolehtimaan ergonomisesta työskentelystä. Moni meistä jännittää työskennellessään selkää ja hartioita aivan huomaamattaan, joten muista siis venyttely ja rento asento. Hjördis suosittelee kokeilla myös seisomatyöskentelyä - kokeile kasata pöydän päälle kirjapinoa tai muuta turvallista tavarapinoa, jonka päälle asettaa läppäri.

  5. Taukoja, taukoja ja vielä kerran taukoja. Taukojen pitäminen saattaa etätyöskentelyssä usein unohtua. Tauot on oppimisen kannalta erittäin tärkeitä, ja siksi niitä kannattaa ajoittaa etukäteen. Kokeile ajoittaa keskelle päivää pieni ulkoilutauko, tai ota käyttöön HUMAKOn jäsenille maksuton Yogobe -palvelu, jonka avulla voit lisätä päivään pienen joogatauon. Ohjeet Yogoben käyttöönottoon saat täältä. Myös jotkut korkeakoululiikuntapaikat saattaa tarjota verkon välityksellä ohjattua liikuntaa, joten kannattaa katsoa läpi oman liikuntapaikan tiedotusvälineet. Muista kuitenkin pitää tauot taukoina!

  6. Kokeile Pomodoro -tekniikkaa. Tekniikan ideana on laittaa ajastin soimaan 25minuutin päähän, ja työskennellä 25 minuuttia tehokkaasti ilman keskeytyksiä, ja pidä sen jälkeen 5 minuutin tauko. Kun olet toistanut tuon 4 kertaa, pidä pidempi tauko, ja aloita uudestaan.

  7. Ryhmätyöskentely etänä. Vaikka fyysistä ihmiskontaktia on hyvä välttää, niin Hjördis suosittelee, että hyödynnätte Facetimeä, Skypeä, Zoomia, Google Meetiä tai muita videopuhelupalveluita, ja keräätte opiskelukaverit yhdessä työskentelemään.

  8. Prioriteettilistojen teko. Hjördis suosittelee kokeilemaan listausta esimerkiksi paperille tai puhelimen muistioon siitä, mitä on tärkeää aloittaa ja tehdä tänään, ja minkä olisi kiva hoitaa tänään, mutta voi hoitaa myös huomenna.

  9. Muista kommunikointi. Etätyötä ei tarvitse tehdä yksin! Jos ryhmätyöskentelyä ei pysty tekemään videopuhelupalveluiden avulla, niin tehkää vaikka “etäopiskeluchat” whatsappiin opiskelukavereiden kanssa, jossa voitte kommunikoida meneillään olevista tehtävistä, saada apuja ja pallotella ideoita.

  10. Tukea opintoihin. Onko sinulla kysyttävää liittyen opintoihin tai vapaa-aikaan? HUMAKOn eTutorit vastaavat kysymyksiin! Löydät HUMAKOn eTutorit BB Open LMS eTutor -opintojaksolta ja sähköpostitse etutor@humako.net. Hjördis suosittelee erittäin kovasti kysymään eTutoreilta apua - ne on täällä teitä varten.

  11. Muista juoda vettä ja syödä kunnolla. Joskus saattaa unohtua lounastauon pitäminen tai veden juominen - ja se ei oo hyvää meidän keholle! Hjördis suositteleekin, että pidät selkeän ruokatauon, ja muistat juoda paljon vettä!


Hjördiksen mielestä etätyöskentelyssä parhainta on se, että koko työ- tai opiskelupäivän voi viettää pyjamassa tai muissa rennoissa vaatteissa - muista siis mukavuus!


Mikäli meneillään oleva koronatilanne mietityttää, ja haluat vastauksia, niin aloita seuraamalla Humakin päivittyviä ohjeita täältä. Luotettavaa viranomaistietoa löytyy mm. näiltä tahoilta; Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Kela ja ministeriöt.

bottom of page